Şanlıurfa 1 Şubesi

Norm Fazlasi Ögretmenler Magdur Edilmemelidir

Şube Başkanımız İbrahim Coşkun, 4+4+4 eğitim sistemi değişikliğinin ardından, uygulanması gereken okulların ilkokul ve ortaokul seklinde ayrılması çalışmalarının tamamlanamadığı illerden birinin Şanlıurfa olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Haftalarca tartışmalara neden olan komisyon çalışmaları sonrasında Valilik onay ile Bakanlığımızın genelgesine istinaden çalışmalar önümüzdeki yıla ertelenmiş ve bu yıl ayni binada, ayni idari kadro ile iki tabela ve iki mühür (yani iki ayrı okul) uygulamasına geçilmiştir. Bu karar 2012-2013 eğitim öğretim yılında okul yöneticileri ile öğretmenlerimizi bekleyen dinamitin fişeğini ateşlemiştir. Ayrıştırma işlemleri ertelendiğinden dolay da, derslik ihtiyacı bir türlü tamamlanamamış ilimizde birçok okulda norm kadro fazlalığı meydana gelmiştir. Özellikle kapatılan ve dönüştürülen okulların yönetici ve öğretmenleri ile 5. sınıflar ortaokula dâhil edildiğinden dolay norm fazlası durumuna düsen sınıf öğretmenlerine merkez okullarında boşluk çok az olduğundan dolay yüksek hizmet puanlarına rağmen istemedikleri yerlere gitme zorunluluğu oluşacaktır. Önümüzdeki yıl okulların ayrıştırma işlemi gerçekleştirilebilirse bu kez de hemen her okulda ihtiyaç oluşacak ve bu yıl mağdur olan öğretmenler seneye atandıkları okullarda 3 yıllarını tamamlamadıklarından ihtiyaç bildiren okullara tayin isteyemeyeceklerdir. Bu tabloyu isimlendirmek çok zor değil. Neresinden bakılırsa bakılsan bunun adi mağduriyettir. Kaldı ki, kapatılan veya dönüştürülen okulların yönetici ve öğretmenleri mevcut münhallere göre öncelikle atanmaları gerekirken il içi tayin başvuruları bittikten sonra kapatılma onay çıkacak okulların öğretmenlerine merkezde yer bulunamayacaktır.”

İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Pala ile yaptıkları görüşmede, Pala’nın, sikintinin farkında olduğunu, süreci en az hasarla atlatmanın yollarını aradığını belirtmesinin kendilerini öğretmenler adına umutlandırdığını kaydeden Coşkun, “Öğretmenlerimizin ‘Müdürlük bizi ciddiye alıp bir açıklama dahi yapmıyor’ eleştirisi de görüşmede Sayın Pala’ya aktarılmış ve Bakanlığımız tarafından her gün değersizleştirilen bu meslek mensuplarının en azından ilimizde yetkili bir ağız tarafından muhatap alınarak bir açıklama yapılmasının yerinde olacağı aktarılmıştır” dedi.

Açıklanan YGS sonuçlarının ardından basari sıralamasında Şanlıurfa’nın 76 ve 77. sırayı almasının, her yıl dile getirdikleri eğitimde koordinasyon eksikliği ile değişime kapalı, çağın eğitim gereklerini okuyamayan, okuyamadığı gibi karsı çıkan en üst kademe yöneticiden en alt kademedeki personele kadar herkesin ayıbı olduğunu ifade eden Coşkun, “Sendika olarak bizim de sorumluluğunu paylaştığımız bu yılki sonuçların asil müsebbibi olan Milli Eğitim Bakanı ise sorumluluk alıyor mu merak ediyoruz. Geçen yıla oranla yüzde 69 artışla, 189 bin 380 kişinin sıfır çektiği bir sınavın sonuçlarını Bakanlığımızın işletme kökenli bürokratları eminiz değerlendireceklerdir. Ders başına düsen ortalama net sayısındaki düşüş de hesaba katıldığında Sayın Bakanın öğretmenlerin gönlünü almadan bu olumsuz tabloyu nasıl düzelteceğini hep beraber göreceğiz” seklinde konuştu.